niedziela, 8 września 2013

Guacamole


Mój ulubiony sposób na wykorzystanie awokado - pyszna pasta guacamole. Przyrządzenie jest banalnie proste i szybkie - wystarczy przygotować składniki i je zmieszać. Kombinacji jest kilka, moja ulubiona zawiera: 

1 dojrzałe awokado
2-3 łyżki soku z limonki
10 listków świeżej bazylii
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 mała ostra papryczka
pieprz i sól do smaku

Awokado musi być dojrzałe (ma być miękkie pod skórką, jeśli nie jest musicie poczekać jeszcze - należy wtedy owinąć owoc z papierową gazetę i odłożyć na około dwa dni). Często zastępuje się limonkę cytryną, ale moim zdaniem to strasznie psuje smak guacamole.. Limonka musi być! Natomiast w oryginalnym przepisie jest kolendra, ale nie miałam świeżej, więc postawiłam na bazylię. Wyszło pyszne! ♥


Idealne do chipsów, nachosów, ale też na kanapkę jako taka maślana pasta, bo awokado zawiera bardzo dużą ilość tłuszczów (tych zdrowych!). Niżej moje śniadanko: jajecznica z dwóch jajek i wasa z guacamole + pokrzywa.



3 komentarze:

  1. uwielbiam awokado w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń