czwartek, 8 sierpnia 2013

Calzone

Prosty przepis obiad dla dwóch osób. Wystarczy ciasto na pizze i to co mamy w lodówce.

Ciasto:
1 szklanka mąki
 ok 25g drożdży
1/3 szklanki ciepłej wody
1 łyżka oliwy z oliwek
szczypta cukru i soli
Farsz:
koncertant pomidorowy (albo ketchup)
1/3 cebuli
1/2 papryki czerwonej
3 pomidory suszone
100g sera żółtego

Tak naprawdę możemy wsadzić do środka to co chcemy, np. kukurydzę, pieczarki, szynkę...
Plus oczywiście przyprawy: bazylia, oregano, pieprz i co jeszcze chcemy.


Jak wyrobić ciasto? 
Mąkę przesiać, dodać sól i cukier, dodać olej lub oliwę i drożdże, wymieszać i dodać wodę. Ja pomogłam sobie Thermomixem, który w 2 min wyrobił ciasto na funkcji interwał, ale można też ręcznie kilka minut ugniatać, aż będzie idealne. Potem odstawiamy do wyrośnięcia do miski przykrytej ściereczką na kilkanaście minut.


W międzyczasie włączamy piekarnik, żeby się nagrzał.


Kroimy warzywa i ścieramy ser.


Rozciągamy ciasto do formy prostokąta, smarujemy sosem, dajemy farsz i przyprawy.


Następnie tak jak ja zdjęciu kroimy brzegi bo obu stronach w paski i przekładamy je na przemian, jak warkocz.


Na koniec smaruje ciasto troszkę mlekiem(można też wodą) i posypuje oregano.


Wsadzam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piekę 10-15 minut (wszystko zależy od wielkości ciasto i mocy piekarnika, musicie pilnować żeby calzone się nie przypaliło.




SMACZNEGO!






 

1 komentarz: