Potrzebne będą na jedną frittatę (średnica ok 16cm):
2 jajka
1/3 cukini
1/2 papryki
1 mała cebula
troszkę sera żółtego
przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, bazylia, czosnek niedźwiedzi itp
Opcjonalnie: 1 parówka, camembert, suszone pomidory
Najpierw grilluje pokrojone warzywa i parówkę (może też użyć normalnej patelni).
Do miski wbijam 2 jajka. Dodaje przyprawy, świeżą bazylię, 2 suszone pomidory i starty ser żółty.
Dodaje warzywa i wszystko mieszam.
Cała masę wylewam na rozgrzaną patelnię i przykrywam ją przykrywką. Przez kilka minut smażę frittatę na małym ogniu. Czekam aż jajko zetnie, ale uważam, żeby dół nie przypalił się.
Wcześniej dodałam jeszcze camembert i zrobiłam sos z jogurtu naturalnego, czosnku niedźwiedziego, pieprzu białego i tymianku.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz