Dzisiaj specjalnie spędziłam w kuchni godzinę, żeby krok po kroku pokazać Wam ten świetny przepis na makaron z serem camembert, który uwielbiam!
Składniki:
1 opakowanie sera camembert
2/3 szklanki śmietany 12%
2 cebule
2 duże pomidory (najlepsze malinowe)
400g (pełnoziarnistego) makaronu świderki
przyprawy: sól, pieprz, chilli, oregano i bazylia
Cebulkę podsmażamy kilka minut na oliwie z oliwek na małym ogniu do momentu kiedy zacznie robić się złocista.
W między czasie pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę.
Na patelnie dolewany małą ilość wody i czekamy kilka sekund aż wyparuje.
Dodajemy pokrojone pomidory i czekamy aż puszczą sok.
Dodajemy przyprawy: oregano, chilli i bazylię tylko (sól i pieprz na końcu).
Kroimy camembert na małe kawałeczki i układamy je na sosie. Czekamy kilka minut aż ser się stopi.
Dodajemy 2/3 szklanki śmietany.
I mieszamy wszystko. Doprawiamy solą i pieprzem dla smaku. Dodajemy do tego ugotowany makaron i gotowe!
SMACZNEGO!
Takie białe nierozpuszczone kawałki sera nie wyławiamy z sosu, bo są pyszne! Ja dodałam dzisiaj jeszcze na sam koniec zielonej cebulki, bo akurat miałam na nią ochotę i pasowała idealnie do sosu ;) Całość zajęła mi jakoś godzinkę, ale robiłam zdjęcia... Normalnie w 25 minut można przygotować taki makaron.
Chcecie więcej takich przepisów? |
zapowiada się fantastycznie;-)
OdpowiedzUsuń